Blog

Dinamik ve Statik Yeniden Pazarlama Arasındaki Farklar

Beril Çelikyay4.10.2016Beril Çelikyay

Programatik reklamcılıkta hedefleme seçeneklerini anlatan yazımda yeniden hedefleme (remarketing)’den bahsetmiş ve yeniden hedefleme teknolojisi ile dinamik & statik remarketing arasındaki farka bir sonraki yazımda değineceğimden söz etmiştim. En basit haliyle remarketing’in ne olduğunu tekrar açıklamamız gerekirse, bir kullanıcının bir siteyi ziyaret ettiğini ancak istenen herhangi bir aksiyonu gerçekleştirmediğini düşünelim. Bu senaryoda site sahibi bu kullanıcıları tekrar hedeflemek istiyorsa önünde iki seçenek bulunmaktadır: Statik Remarketing & Dinamik Remarketing.

Statik Remarketing

Statik yeniden hedeflemeyi, remarketing’in en basit ve temel şekli olarak kabul edebiliriz. Yeniden hedeflemenin bu şeklinde, websitesini ziyaret etmiş ancak satın alma ya da form doldurma gibi istenen aksiyonu almamış kişilerin hepsi aynı jenerik banner ile hedeflenmektedir.

Daha gelişmiş şekli olarak da, siteye gelen kullanıcılar geldikleri sayfaya, tıkladıkları kategorilere veya ürüne göre kategorize edilir. Daha sonra bu kullanıcılara ilgilendikleri kategorilerle ilgili ayrı banner’lar ile yayın yapılır. Böylelikle nevresim takımı bakan kişi ile spor ayakkabı bakan kişiye aynı banner’lar gösterilmez. Ancak ne var ki bir e-ticaret sitesini düşündüğünüzde bu işi yapabilmek inanılmaz bir yük haline geliyor. Hatta binlerce ürüne yönelik ayrı image banner’lar çalışmak, her ürüne göre audience yaratmak ve yine her audience için ayrı satırlar oluşturarak hedeflemek biraz hamallık olacaktır. İşte bu noktada dinamik remarketing ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Dinamik Remarketing

Dinamik remarketing özellikle online satışı olan veya farklı ürünleri olup, form toplama amacı güden (örneğin; otomotiv firmaları) markalar için oldukça kullanışlı ve etkin bir yöntem. Çünkü her kullanıcı ilgilendiği ürüne yönelik kreatifler ve beraberinde yine değişen metin-fiyat bilgisi ile hedeflendiğinden hem kullanıcı zaten ilgilendiği bir ürün ile alakalı reklam görmüş olacak hem de bu ürünle ilgilendiği için algıda seçicilik yaşayacak ve bu durum reklam körlüğü dediğimiz olayı minimize edecektir. Bu reklam modelinde hangi ürün sayfasını gezerseniz, siteden çıktığınızda da gezdiğiniz ürünlerin resimleri ve fiyatları ile otomatik olarak oluşturulmuş, dinamik yapıdaki görsellerle karşılaşırsınız.

Dinamik yeniden hedefleme her ne kadar mükemmel gözükse de, statik yeniden hedefleme de eski moda kabul edebileceğimiz dar bir reklam modeli değil. Daha önce siteyi ziyaret etmiş bir kullanıcıyı genel bir kampanya hakkında haberdar etmek istersek dinamik retargeting değil, statik retargeting daha mantıklı olacaktır. Öte yandan kullanıcıyı belli bir ürünü satın alması için teşvik etmek istiyorsak dinamik retargeting daha uygun olacaktır. Dinamik retargeting’in çalışma mantığına da gelecek yazımda değineceğim. 

  • Paylaş:
ads