Blog

Nesnelerin İnterneti

Merve Ekinci6.04.2017Merve Ekinci

Nesnelerin İnterneti

“Nesnelerin İnterneti (Internet of Things)” son zamanlarda çokça duyduğumuz bir kavram. Özellikle geleceğimizi hayal ettiğimizde çocukluğumuzdan itibaren gözümüzün önünde canlanan görüntü, işleri kendi kendine yapan programlı makinalar. Peki ama tam olarak neden bahsediyoruz?

Temelinde kavram aslında çok basit. Cihazların internete bağlanması ve veri alışverişi yapabilmesi anlamını taşıyoru sadece akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar değil, her türlü kontrol sistemleri, izleme cihazları, sensörler kısacası “her  şey”…  Özellikle akıllı cihazların yönetim, kontrol ve otomasyonu günden güne gelişiyor. Örneğin son zamanlarda çokça gördüğümüz akıllı buzdolaplarını ele alalım. Bu dolaplar tereyağınız bittiğinde veya sütün son kullanma tarihi geçtiğinde uyarı veriyor, alışveriş listesi yapıyor. Klimanızı eve varmadan yarım saat önce uzaktan açarak eve geldiğinizde salonunuzun serinlemiş olmasını sağlayabiliyorsunuz.

SAP’nin araştırmasına göre 3 yıl içinde internete bağlı cihaz sayısı 50 milyarı aşacak. Sadece evinizi düşünmeyin. IoT yalnızca bireysel ölçekte değil, endüstriyel ölçekte de etkilerini göstermeye kısacası tüm şehri değiştirmeye aday bir vizyon. Binalar ve otoyollar en yakın dönüşüm adayları.

Örneğin, Gartner’ın araştırmasına göre 2020 yılında 250 milyon araç yola bağlı olacak. Şu anda kullandığımız trafik yoğunluğu ve yol gösterici programlar bunların en ilkel formları olarak düşünebilirsiniz. Telefonunuzun gideceğiniz yere varmadan boş park alanlarını tespit ederek sizi yönlendirdiğini bir düşünün!

Bu teknoloji insanlara ve belediyelere hem zaman hem de ciddi miktarda kaynak tasarrufu sağlatmaya, sanayi, tıp, ulaşım, dijital reklamcılık ve daha birçok alanda gerçek zamanlı takip ve süreç kontrolü mekanizmaları ile verimi artırmaya aday.

“Internet Unutmaz” Yani nesnelerin interneti ile internete bağlı cihazlarınızın yarattığı enformasyon saklanır ve işlenir. Bu da aslında günün sonunda size fayda olarak dönecektir. Sizin elektrik tüketiminizi gözleyen şirketiniz size özel kampanyalar sunabilir. 

  • Paylaş:
ads